" Στo θεραπευτικό πεδίο οι ξεχωριστοί κόσμοι συναντιoύνται, ενώνονται, γίνονται ένα"

             

 

" Στo θεραπευτικό πεδίο οι ξεχωριστοί κόσμοι συναντιoύνται, ενώνονται, γίνονται ένα"

             

Συχνές Ερωτήσεις

 • Είναι ο βελονισμός μια ανώδυνη μέθοδος;

  • Στο βελονισμό γίνεται είσοδος βελόνων πολύ μικρής διαμέτρου στο δέρμα, σε διαφορετικό βάθος και σε συγκεκριμένα κάθε φορά σημεία. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους για το πάχος των βελόνων που χρησιμοποιούμε, αρκεί να πούμε ότι ειναι περίπου στο 15-20% απ’το πάχος μιας μέσης βελόνας αιμοληψίας. Η αίσθηση του πόνου  καθώς και η ανοχή στον πόνο διαφέρουν πολύ από οργανισμό σε οργανισμό, ενώ πολύ σημαντική στο θέμα του πόνου είναι η γενική κατάσταση του σώματος σε μια συγκεκριμένη στιγμή (π.χ. κάποιος με πολύ «σφιγμένο» σώμα αναμένεται να έχει πιο έντονη αίσθηση από τις βελόνες σε σχέση με κάποιον με πιο «χαλαρό» σώμα, τουλάχιστον στις πρώτες συνεδρίες). Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε τα εξής:

  • Ο βελονισμός θεωρείται μια σχετικά ανώδυνη μέθοδος λόγω του ελάχιστου πάχους της βελόνας και της πολύ σύντομης εισόδου στο δέρμα.
  • Με τη είσοδο της βελόνας υπάρχει συνήθως ελάχιστος πόνος που οφείλεται στην είσοδο της βελόνας στο δέρμα.
  • Πολύ συχνά, ακολουθεί μια συγκεκριμένη αίσθηση η οποία περιγράφεται στα κινέζικα ως de qi, δηλαδή «αίσθηση του τσι, δηλαδή της ενέργειας». Αυτή η αίσθηση, δεν είναι ακριβώς πόνος και είναι αναμενόμενη. Σύμφωνα με τις περισσότερες σχολές βελονισμού είναι επιθυμητή για πιο άμεσα αποτελέσματα στη θεραπεία.
  • Όταν υπάρχει αίσθηση πόνου, αυτή κρατά φυσιολογικά από ελάχιστα δευτερόλεπτα έως 1-2 λεπτά, αν το βελονιστικό σημείο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ή ο οργανισμός σε γενικότερο στρες.
  • Αν μια βελόνα προκαλεί παρατεταμένο πόνο στον ασθενή, μετατοπίζεται κατάλληλα με κατάλληλο χειρισμό ώστε να είναι ανώδυνη.
  • Η αίσθηση που προκαλούν οι βελόνες μπορεί να διαφέρει από συνεδρία σε συνεδρία ακόμα και σε κάποιον που έχει κάνει αρκετές βελονιστικές συνεδρίες.

 • Θα κόψω το κάπνισμα με το βελονισμό;

  Αν θα έπρεπε να δώσουμε μια μονολεκτική απάντηση, θα λέγαμε χωρίς περιστροφές « όχι ». Είναι απαραίτητη η απόφαση ενός καπνιστή να κόψει το κάπνισμα ή έστω η διάθεση να περιορίσει τη συχνότητα του καπνίσματος, ώστε να υπάρξει κάποιο αξιόλογο αποτέλεμα κι όχι μια πρόσκαιρη αποχή από το κάπνισμα διάρκειας μισού ή ενός έτους. Θυμίζουμε  ότι ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική προσέγγιση, ένα ιατρικό εργαλείο χρήσιμο για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών κι ότι το κάπνισμα δεν είναι ασθένεια αλλά μια πολύ επιβλαβής κι εθιστική συνήθεια. Σε γενικές γραμμές, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην διακοπή του καπνίσματος ως εξής:

  • Απαλύνει σε μεγάλο βαθμό τα σωματικά συμπτώματα απ’ τη στέρηση της νικοτίνης (αίσθηση αδυναμίας- αίσθημα έντονης πείνας- νευρικότητα) αυξάνοντας τη ζωτικότητα του οργανισμού.
  • Βοηθά σε ψυχολογικό επίπεδο στην προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος, ιδιαίτερα αν συντρέχει κάποια διαταραχή του συναισθήματος αντιμετωπίσιμη με βελονισμό (π.χ. αγχώδης διαταραχή μη οργανικής αιτιολογίας).
  • Μπορεί να επιδράσει ταυτόχρονα σε πολλά συστήματα του οργανισμού, βοηθώντας σε χρόνιες παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ευεξία και την σωματική υγεία. Για παράδειγμα, αν κάποιος/α υποφέρει από χρόνια δυσκοιλιότητα και αϋπνίες: βελτιώνοντας την λειτουργία του εντέρου και τον ύπνο, βελτιώνεται άμεσα η συνολική υγεία του ασθενούς και μπορεί πιο εύκολα να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει σε επίπεδο ορμονικό/σωματικό/ψυχολογικό από τη διακοπή της νικοτίνης.

  Αναγνωρίζουμε (και από προσωπική πείρα), ότι η αποδέσμευση από μια χρόνια εθιστική συνήθεια είναι συχνά μια πρόκληση και αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο απαιτεί ευαισθησία και συνεργασία. Περισότερες πληροφορίες για το πως αντιμετωπίζουμε τη διακοπή του καπνίσματος, την αποδέσμευση από βλαβερές συνήθειες αλλά και την αλλαγή στο τρόπο ζωής γενικότερα θα βρείτε στις Συμβουλές για την Υγεία καθώς και στις δημοσιεύσεις στο ιστολόγιό μας με tag Διακοπή Εθισμών.

 • Πόσες συνεδρίες βελονισμού θα χρειαστεί για να ξεπεράσω το πρόβλημα υγείας που έχω;

  Το σύστημα βελονισμού Ταν που εφαρμόζουμε έχει άμεσα αποτελέσματα όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται και στο αρχαίο κινέζικο ρητό για το βελονισμό ’’ Li Gan Jian Ying’’ που σημαίνει; “Στήνουμε έναν πάσσαλο στη γη, εμφανίζεται η σκιά του”.  Από την πρώτη κιόλας συνεδρία θα πρέπει να δούμε αποτελέσματα στα κύρια συμπτώματα και βελτίωση που μπορεί να φτάνει μέχρι πάνω από 50%.  Αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μια πολύ σημαντική ανατομική βλάβη (π.χ. απώλεια χόνδρου πάνω από 60-70% της αρχικής μάζας στην άρθρωση του γονάτου) ή μια χρόνια νευρολογική πάθηση (π.χ. νευραλγία τριδύμου).

       Στην πρώτη περίπτωση (μεγάλη ανατομική βλάβη), μπορεί ο βελονισμός να έιναι ανεπαρκής θεραπευτική προσέγγιση και αυτό κρίνεται κατά περίπτωση. Στις χρόνιες-βαριές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 3-4 συνεδρίες ώστε να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

        Σε πόσο χρόνο, όμως, έχουμε πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων και πόσες συνεδρίες απαιτούνται για τη θεραπεία ενός προβλήματος;

         Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δεν μπορούμε ποτέ να την γνωρίζουμε από την αρχή αν και από την εμπειρία μας έχουμε σαφείς ενδείξεις για το αν μια περίπτωση είναι ‘’βαριά’’ και ‘’δύσκολη’’ ή πιο’’απλή’, ανεξάρτητα - τις περισότερες φορές - από την ένταση του πόνου και των υπόλοιπων συμπτωμάτων. Σε γενικές γραμμές κομβικό ρόλο παίζουν η γενική κατάσταση της υγείας, (ακόμα και εαν το επιμέρους πρόβλημα είναι πολύ οξύ ή χρόνιο), ο υγιεινός τρόπος ζωής και η αποχή από καταχρήσεις. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι μια μη επιπλεγμένη τενοντίτιδα (ακόμα και με πολύ έντονο πόνο) ή μια οσφυαλγία μπορεί να θεραπευτεί σε 3-4 συνεδρίες κατά μέσο όρο ή τουλάχιστον να έχει ύφεση των συμπτωμάτων κατά 80%. Σε προβλήματα όπως οι αϋπνίες, ημικρανίες ή σε γυναικολογικά προβλήματα μπορεί να χρειαστούν και κάποιες συνεδρίες ‘’συντήρησης’’ μετά τον αρχικό θεραπευτικό κύκλο συνεδριών σε συχνότητα μία ή δύο φορές το μήνα για περίπου ένα εξάμηνο.

        Για περισότερες πληροφορίες για τη δράση και τις ενδείξεις του βελονισμού καθώς και για το σύστημα βελονισμού Ταν (ή Balance Method) μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα βελονισμός (λινκ) ή στις αναρτήσεις στο blog με tag βελονισμός.

 • Είναι απαραίτητο να διακόψω τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνω για να κάνω βελονισμό;

  Όχι, δεν είναι απαραίτητη η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής για να ξεκινήσει κανείς βελονισμό. Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος που λειτουργεί ως κύρια ή ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος. Δεν έχουν αναφερθεί ποτέ ανεπιθύμητες ενέργειες του βελονισμού λόγω ταυτόχρονης χορήγησης φαρμάκων. Αντιθέτως, σε χώρες στις οποίες ο βελονισμός εφαρμόζεται ευρέως (Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική, Ρωσσία κ.α.), συχνά συγχορηγούνται φάρμακα κλασσικής ιατρικής, σκευάσματα βοτανοθεραπείας ή ομοιοπαθητικά φάρμακα.