"Oι ξεχωριστοί κόσμοι γίνονται Ένα. Εκεί γεννιέται η θεραπεία."                    

             

 

 "Oι ξεχωριστοί κόσμοι γίνονται Ένα. Εκεί γεννιέται η θεραπεία."                    

             

Συχνές Ερωτήσεις


 • Μπορεί να με βοηθήσει ο βελονισμός με το άγχος;


  Ναι, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με το ψυχικό στρές. Το στρες μπορεί να οφείλεται σε κάποια συγκεκριμμένη κατάσταση που ζούμε ή ζήσαμε. Μερικές φορές, όμως, μπορεί να είναι πιο πολύ ιδιοσυγκρασιακής φύσης, όπως για παράδειγμα ο συνεχής ή αδικαιολόγητος εκνευρισμός, η παρατεταμένη θλίψη ή η έντονη ευσυγκινησία. Τα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν το άγχος είναι η αϋπνία, η σωματική ένταση και διάφοροι πόνοι στο σώμα, η αδυναμία χαλάρωσης και απόλαυσης, η βουλιμία και η ακατάστατη διατροφή ή η ανορεξία. Ο βελονισμός ως μονοθεραπεία ή ως επικουρική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ύφεση, έως και στην εξάλειψη αυτών των συμπτωμάτων, ανεξάρτητα αν γνωρίζουμε ή όχι την αιτία που προκάλεσε το άγχος. Σε ψυχολογικό επίπεδο, βοηθάει στην ομαλή ροή των συναισθημάτων χωρίς να αποκλείει κάποιο απ’ αυτά. Αυτό που επιτυγχάνεται είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας και μετριάζεται η υπερβολική εμφάνιση κάποιας συναισθηματικής κατάστασης που συνδέεται με τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την 1η έως και την 3η συνεδρία και χρειάζονται κάποιες επαναλήψεις ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και την ένταση των συμπτωμάτων.

 • Θα κόψω το κάπνισμα με το βελονισμό;

  Σε αυτό το ερώτημα δεν μπορούμε να δόσουμε μια μονολεκτική απάντηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αρχικά είναι απαραίτητη η απόφαση ενός καπνιστή να κόψει το κάπνισμα ή έστω η διάθεση να περιορίσει τη συχνότητα του καπνίσματος, ώστε να υπάρξει κάποιο αξιόλογο αποτέλεμα κι όχι μια πρόσκαιρη αποχή από το κάπνισμα διάρκειας μισού ή ενός έτους. Θυμίζουμε ότι το κάπνισμα δεν είναι ασθένεια αλλά μια πολύ επιβλαβής κι εθιστική συνήθεια, ιδιαίτερα όταν είναι σε υπερβολικό βαθμό. Επίσης, ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική προσέγγιση, ένα ιατρικό εργαλείο δοκιμασμένο στο χρόνο, χρήσιμο για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών αλλά και την πρόληψή τους, χάρη στην άμεση κι ευεργετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία.
    Σε γενικές γραμμές, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην διακοπή του καπνίσματος ως εξής:

  • Απαλύνει σε μεγάλο βαθμό τα σωματικά συμπτώματα απ’ τη στέρηση της νικοτίνης (αίσθηση αδυναμίας- αίσθημα έντονης πείνας- νευρικότητα) αυξάνοντας τη ζωτικότητα του οργανισμού.
  • Βοηθά σε ψυχολογικό επίπεδο στην προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος, ιδιαίτερα αν συντρέχει κάποια διαταραχή του συναισθήματος που αντιμετωπίζεται με βελονισμό (π.χ. αγχώδης διαταραχή μη οργανικής αιτιολογίας, βλέπε ερωτήσεις και άρθρα σχετικά με το άγχος στο παρόν ιστολόγιο).
  • Μπορεί να επιδράσει ταυτόχρονα σε πολλά συστήματα του οργανισμού, βοηθώντας σε χρόνιες παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την σωματική υγεία. Για παράδειγμα, αν κάποιος/α υποφέρει από χρόνια δυσκοιλιότητα και αϋπνίες: βελτιώνοντας την λειτουργία του εντέρου και τον ύπνο, βελτιώνεται άμεσα η συνολική υγεία του ασθενούς και μπορεί πιο εύκολα να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει σε επίπεδο ορμονικό,σωματικό και ψυχολογικό από τη διακοπή της νικοτίνης.

  Αναγνωρίζω (και από προσωπική πείρα), ότι η αποδέσμευση από μια χρόνια εθιστική συνήθεια είναι συχνά μια πρόκληση και αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο απαιτεί ευαισθησία, υπομονή και συνεργασία. Περισότερες πληροφορίες για το πως αντιμετωπίζουμε τη διακοπή του καπνίσματος, την αποδέσμευση από βλαβερές συνήθειες αλλά και την αλλαγή στο τρόπο ζωής γενικότερα θα βρείτε στις Συμβουλές για την Υγεία καθώς και σε διάφορες δημοσιεύσεις στο ιστολόγιό μας σχετικές με το ψυχικό στρες και την διακοπή των εθισμών.Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ηλεκτρονική διέυθυνση

 • Θα αδυνατίσω με το βελονισμό;

  Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια σωματικού βάρους, ιδιαίτερα όταν το περιττό βάρος προέρχεται από υπερφαγία λόγω στρες ή πεσμένης διάθεσης και καταθλιπτικού συναισθήματος. Η απώλεια του σωματικού βάρους γίνεται σταδιακά, οπότε τα αποτελέσματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Επικουρικά, παρέχονται εξατομικευμένες συμβουλές για διατροφή και άσκηση.

 • Πόσες συνεδρίες βελονισμού θα χρειαστεί για να ξεπεράσω το πρόβλημα υγείας που έχω;

  Το σύστημα βελονισμού Ταν που εφαρμόζουμε έχει άμεσα αποτελέσματα όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται και στο αρχαίο κινέζικο ρητό για το βελονισμό ’’ Li Gan Jian Ying’’ που σημαίνει; “Στήνουμε έναν πάσσαλο στη γη, εμφανίζεται η σκιά του”.  Από την πρώτη κιόλας συνεδρία στο 90% των περιπτώσεων βλέπουμε αποτελέσματα στα κύρια συμπτώματα και βελτίωση που μπορεί να φτάνει μέχρι πάνω από 50%.  Αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μια πολύ σημαντική ανατομική βλάβη (π.χ. απώλεια χόνδρου πάνω από 60-70% της αρχικής μάζας στην άρθρωση του γονάτου) ή μια χρόνια νευρολογική πάθηση που οφείλεται σε ιδιαίτερη ανατομική ή βιοχημική βλάβη(π.χ. εγκάρσια μυελίτιδα).
         Στην πρώτη περίπτωση (μεγάλη ανατομική βλάβη), μπορεί ο βελονισμός να έιναι ανεπαρκής θεραπευτική προσέγγιση και αυτό κρίνεται κατά περίπτωση. Στις χρόνιες-βαριές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 3-4 συνεδρίες ώστε να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα και η ίαση να μην είναι πλήρης.
         Σε πόσο χρόνο, όμως, έχουμε πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων και πόσες συνεδρίες απαιτούνται για τη θεραπεία ενός προβλήματος;
         Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δεν μπορούμε ποτέ να την γνωρίζουμε από την αρχή αν και από την εμπειρία μας έχουμε σαφείς ενδείξεις για το αν μια περίπτωση είναι ‘’βαριά’’ και ‘’δύσκολη’’ ή πιο’’απλή’, ανεξάρτητα - τις περισότερες φορές - από την ένταση του πόνου και των υπόλοιπων συμπτωμάτων. Σε γενικές γραμμές κομβικό ρόλο παίζουν η γενική κατάσταση της υγείας, (ακόμα και εαν το επιμέρους πρόβλημα είναι πολύ οξύ ή χρόνιο), ο υγιεινός τρόπος ζωής και η αποχή από καταχρήσεις. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι μια μη επιπλεγμένη τενοντίτιδα (ακόμα και με πολύ έντονο πόνο) ή μια οσφυαλγία μπορεί να θεραπευτεί σε 3-4 συνεδρίες κατά μέσο όρο ή τουλάχιστον να έχει ύφεση των συμπτωμάτων κατά 80%. Σε προβλήματα όπως οι αϋπνίες, ημικρανίες ή σε γυναικολογικά προβλήματα μπορεί να χρειαστούν και κάποιες συνεδρίες ‘’συντήρησης’’ μετά τον αρχικό θεραπευτικό κύκλο συνεδριών σε συχνότητα μία ή δύο φορές το μήνα για περίπου ένα εξάμηνο.

        Για περισότερες πληροφορίες για τη δράση και τις ενδείξεις του βελονισμού καθώς και για το σύστημα βελονισμού Ταν (ή Balance Method) μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα Βελονισμός ή στις αναρτήσεις στο blog με tag βελονισμός.

 • Είναι απαραίτητο να διακόψω τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνω για να κάνω βελονισμό;

  Όχι, δεν είναι απαραίτητη η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής για να ξεκινήσει κανείς βελονισμό. Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος που λειτουργεί ως κύρια ή ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος. Δεν έχουν αναφερθεί ποτέ ανεπιθύμητες ενέργειες του βελονισμού λόγω ταυτόχρονης χορήγησης φαρμάκων. Αντιθέτως, σε χώρες στις οποίες ο βελονισμός εφαρμόζεται ευρέως (Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική, Ρωσσία κ.α.), συχνά συγχορηγούνται φάρμακα κλασσικής ιατρικής, σκευάσματα βοτανοθεραπείας ή ομοιοπαθητικά φάρμακα.

 • Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει στον οξύ πόνο, π.χ. σε λουμπάγκο ή σε οξεία ημικρανία;

  Ναι, ο βελονισμός και ιδιαίτερα το σύστημα Balance Method  (Tan acupuncture) που εφαρμόζω μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην ανακούφιση του πόνου ακόμα και αν πρόκειται για οξύ πόνο, όπως στην ημικρανία, την ισχιαλγία ή τους έντονους πόνους περιόδου. Ενδείκνυται, λοιπόν, να κάνει κάποιος συνεδρία βελονισμού ακόμα και όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, μιας και θα βοηθηθεί έγκαιρα και άμεσα.

 • Μπορεί το One Healing να με βοηθήσει σε μια προβληματική οικογενειακή ή συντροφική σχέση;


  To One Healing είναι μια μορφή ψυχικής θεραπείας. Πολλές φορές συμβαίνει να έχουμε ιδιαίτερο ψυχικό στρες με αφορμή μια συντροφική σχέση που δεν εξελίσσεται όπως φανταζόμασταν αρχικά. Άλλες φορές νιώθουμε ότι εκνευριζόμαστε υπερβολικά και ίσως παράλογα με κάποιο κοντινό μας συγγενικό πρόσωπο και είτε αντιδρούμε πολύ έντονα απέναντί του είτε κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δυσκολευόμαστε να εκφραστούμε. Είναι σαφές ότι στο πεδίο των σχέσεων αναδυκνείονται πέρα από κάθε αμφισβήτηση τα ψυχολογικά προβλήματα, τα δικά μας και των άλλων. Ενώ συχνά μπορούμε να αναγνωρίσουμε λεπτομερώς το πρόβλημα και να αναλύσουμε λογικά τις διάφορες πτυχές του, είτε δυσκολευόμαστε να απεμπλακούμε από μια σχέση που μας φθήρει ψυχικά, είτε μας είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουμε αλλαγές που γνωρίζουμε ότι θα βοηθούσαν στο να εξελιχθεί μια σχέση που μοιάζει αδιέξοδη. Το One Healing μας βοηθά να αντιληφθούμε το συναισθηματικό υπόβαθρο της κατάστασης, να αξιοποιήσουμε τις δικές μας, ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Το One Healing γίνεται σε ατομικές συνεδρίες.